W październiku 2017 wspólnie z Urzędem Gminy Świerklaniec oraz Stowarzyszeniem Przyjaciół Kultury i Tradycji Śląskiej zorganizowaliśmy niecodzienne wydarzenie.

„Gymiza naszyj omy z kery się robi richtig dobry, ślonski żur” polegała na zaprezentowaniu sposobu tworzenia tradycyjnych śląskich potraw: gymizy – czyli

suszonej mieszanki warzyw stosowanej do zup i innych dań, a także żurku, będącego jedną z najbardziej znanych śląskich zup. Oprócz prezentacji, w ramach projektu odbyły się również degustacje przygotowanego podczas warsztatów żuru.

Pięciogodzinne warsztaty, prowadzone przez Annę Rabsztyn oraz członkinie Stowarzyszenia Przyjaciół Kultury i Tradycji Śląskiej, odbyły się w Orzechowskim Centrum Kultury i Rekreacji i przyciągnęły sporą grupę uczestników w każdym wieku.

Finansowanie

Projekt zrealizowano dzięki wsparciu finansowemu Urzędu Gminy Świerklaniec, a także dzięki merytorycznej pomocy Stowarzyszenia Przyjaciół Kultury i Tradycji Śląskiej.